A szepesi régióról – általánosan

Szlovákiában a szepesi régió történelmi nevezetességei és számos jelentős lelőhelye miatt ismert. A látogatókat mindenekelőtt olyan történelmi központok vonzák, mint Lőcse (Levoča) és Kézsmárk (Kežmarok). Említésre méltó a szepesi vár is, amely kiterjedését tekintve Közép-Európa legnagyobb vára. Igló (Spišská Nová Ves) és Smižany ideális helyek a szálláskereséshez, amennyiben jobban meg szeretnénk ismerni ezt a régiót. Lőcsétől 10 km-re találhatóak, Kézsmárktól 20 km-re, és a szepesi vártól 25 km-re. Ezzel egyidejűleg a Szlovák Paradicsom kapujaként is szolgálnak. A Szepességből egynapos kirándulások tehetők a Magas-Tátrába, ellátogathatunk a Dunajec folyóhoz, amelyen tutajozhatunk, meglátogathatjuk a Vörös Kolostort (Červený kláštor), vagy kellemes napokat tölthetünk a Vrbove-i termálfürdőben.

Szlovák Paradicsom (Slovenský raj)

A Szlovák Paradicsom Nemzeti Park (Národný park Slovenský raj) egy mészkő hegység, amely a Szepes-Gömöri Karszt részét képezi. Nyugaton az Alacsony-Tátrával, délen a Szlovák Érchegység (Slovenské rudohorie) középső részével, és északon a Hernádi völgykatlannal (Hornádska kotlina) határos. Főleg jegenyefenyő- és bükkerdők borítják. Eddig 69 barlangot tártak fel ezen a területen. A környező részekben kanyonok keletkeztek, a terület belsejében pedig szurdokok és szakadékok, meredek sziklafalakkal, sziklafokokkal és vízesésekkel. Több szakadékban is egyirányú a haladás útvonala, ezért javasoljuk az utasítások betartását, hogy a látogatók elkerüljék a felesleges problémákat és komplikációkat.

Kézsmárk (Kežmarok) városa

Fejlettségét a királytól kapott kiváltságoknak köszönheti. A városból már látható a Magas-Tátra, ennek köszönhető a város hegyvidéki jellege. Leglátogatottabb műemléke az evangélikus templom, amelynek közelében egy fatemplom is áll. További látványosság a Vörös Kereszt templom, amelyet a 15. században a szepesi németek építettek. Lőcséhez hasonlóan itt is megtalálhatók Pál mester művei.

Dedinky község

Egy mesterséges tó partján található ez a falucska, amelyben több szálláslehetőség és kis üzlet is van. Ha a Čingov turistaközpontban vagy Smižany községben laknak, javasoljuk, hogy Iglóból (Spišská Nová Ves) Dedinky-be autóbusszal menjenek, és visszafelé gyalog jöjjenek a Zejmárska szakadékon át a Čingov turistaközpontba illetve Smižany-ba. A túra 6-7 óráig tart, esetleg megállhatnak Kláštorisko-ban is.

Lőcse (Levoča) városa

Lőcse (Levoča) a múltban hosszú ideig a régió legfejlettebb városa volt. Virágkorát a 14. és a 17. századok közötti időszakban élte. Ez a szabad királyi város kereskedelemből és fából készített szobrok eladásából élt. A Szent Jakab templomban található a világon a legnagyobb fából készült oltár, amely 19 m magas és 6 m széles. A 16. században készítette a lőcsei Pál

Kláštorisko

Ezen a helyen keresztezi egymást a Szlovák Paradicsom szinte összes turistaútja. Az egész év folyamán lehet itt szállást találni. Egy, a múltban kiemelkedő fontosságú kolostor maradványai tekinthetők meg itt. Kláštorisko gyalogosan 2 órányira van a Čingov üdülőközponttól és 3 órányira Smižany községtől.

Szepesi vár (Spišský hrad)

A 12. században épült. A vár belseje a látogatók számára megtekinthető, a hatalmas várfalak feledhetetlen élményt nyújtanak. Az építmény a világörökség részét képezi, szerepel az UNESCO által vezetett listán.

Klauzy

Klauzy a fakitermelésről volt híres. Régen működött itt egy kiépített rendszer, amelynek segítségével a fát egészen a Hernád folyóig szállították, majd a Hernádon Smižany-ba. Ma már nem folyik itt fakitermelés, de a fa szállítórendszer még mindig megtalálható.

Igló (Spišská Nová Ves) városa

A 40.000 lakosú város a Szlovák Paradicsom kapuja. Egy településből fejlődött ki, és a 13. század közepén német telepesek költöztek ide. A városközpontot a reneszánsz stílus jellemzi, a városban található Európa egyik legnagyobb orsó típusú tere, amely az eredetileg gótikus, reneszánsz stílusú, lépcsőzetes polgárházakkal szegélyezett térnek jellegzetes külsőt kölcsönöz. További látnivaló a szecessziós stílusban épült Reduta  színház, a 14. századból származó evangélikus templom, amelynek harangja 86 m-es magasságban található, a gótikus római katolikus templom, a Letná utcai honismereti múzeum és a Lőcsei kapu.

Dobšiná

Dobšiná községből juthatunk el a Dobšina-i jégbarlangba (Dobšinská ľadová jaskyňa). A barlang a nagyközönség számára csak nyáron látogatható és minden évben 100 000 turista tekinti meg.

Turista interaktív térkép

Videogaléria Slovenský raj